Friday, March 4, 2011

Apple Pie

salam..kite betul-betul terliur dengan pie apple McD..hurm..tapi nak beli rasa cam nak boikot produk Israel.hehe so kite jelajah la mana2 blog yang tayang resepi ni..Alhamdulillah..kite jumpa!!! hehe so lepas asar, terus kite angkat periuk2 kat dapur..huhu my little kitchen..nak boleh jadi pie ni punya la lama..bukan sebab susah masakan ni..tapi sebab si kicik asyik nangis je..huhu perubahan umur nak masuk 3 bulan kot..huhu so simple je pai ni..tapi kite x sempat la nk design cantekk-cantekk..just my 1st trial..my hubby said dah rasa cam McD punye dah..=) hehe..
ni la rupanya..huhu xcantekk pun tapi akan cuba lagi!!!


Bahan-Bahan
  1. 2 cwn tepung serbaguna
  2. 1/2 cawan mentega
  3. 1 s/k garam
  4. 1/2 cawan air sejuk
  5. 2 biji epal
  6. 1/3 cawan gula
  7. 1/2 kisaran kulit kayu manis
Cara-Cara

  1. potong dadu buah epal (kite x buang kulitnya), campur epal, kulit kayu manis dan gula dalam periuk dan panaskan. masak dalam api kecil.
  2. bila epal mula lembut, lenyek 1/4 dengan garfu dan biarkan berketul.
  3. Ayak tepung dan garam. potong mentega dan gaul bersama.
  4. jika adunan bergentel, masukkan sedikit air sejuk tadi.
  5. canai mengikut bekas adunan..canai nipis untuk dibuat pastri.
  6. setelah itu, letakkan inti epal tersebut diatas pastri.
  7. lebihan doh pastri, dicanai nipis dan ditindih ke atas inti epal itu.
  8. masak dalam lebih kurang 20minit-160 celcius..
Next kite nak buat lagi..kalau Mr.Little M x meragam la..huhu

4 comments:

nona nadnordin said...

wah ku dah mengidam lama ni, siap nak buat dah semalam.
Cumanya, kondisi dapurnya ngak enak di sini.

So simpan lah hasrat nanti balik, skarang ni gagah buat resipi baru ya non. Sama lah kita!

JaMiLa said...

hari ni kite wat apple cake..hehe esok insyaAllah kite upload the recipe..hehe

Sinaran Marjan said...

wah..sedap doh tu..pas ni blh la blaja dgn jem nk buat pie tuh..(^_^)~kak je~

Sinaran Marjan said...

bukak email jem(email yg ada dlm fb tu) k.je ada invite jem ke teratak 'sinaran marjan..he.he.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...