Monday, November 4, 2013

Spagetti




Assalamualaikum..

Entry ni kite nak share resepi spagetti. Actually ni feveret Muhammad. So kalau datang mood dia susah nak makan, so kite buat la spagetti untuk dia. (ibu mana tak risau anaknya kurang makan kan..kalau boleh biar dia kenyang, kite pun tenang.)

Kite zaman remaja dulu memang xmakan spagetti ni. Memang tak berselera lah. Spagetti ni kite rasa sedap dimakan pun start tahun ni (2013)..tapi yang kite makan spagetti Pizza Hut tu tawar la plak..so nak yang sedap, kite buat sendiri je kat rumah..sesedap rasa. ha..puas hati! hehe

ok ni ya resepinya, nak borak panjang-panjang kepala dah pening ni sebabnya cafe ni still open..dah nak masuk subuh pun customer xreti-reti nak balik lagi..haih..sambil tunggu customer balik ni, kite update la blog yang dah lama tak ter-update ni..

ok..jom buat spagetti..aduhai..lapar la plak..




Bahan-Bahan

  • Spagetti
  • Sos Spagetti Kimball
  • Puri Tomato Ayam Brand
  • Bawang Putih-3 ulas (diracik)
  • Bawang Besar-1 biji (potong dadu)
  • Daging Lembu Kisar
  • Daging ayam-didadukan
  • Cheese - 5 keping (didadukan)
  • Cendawan Butang (potong nipis)
  • Mayonis (5-6 sudu makan)
  • Garam & Gula
Cara-Cara

  • rebus spagetti : caranya masukkan spagetti dalam periuk, masukkan air, garam dan minyak masak sedikit---ini bagi mengelakkan spagetti menjadi lembik dan melekat-lekat apabila sudah ditoskan. masak hingga spagetti lembut dan tos kan.
  • tumis bawang putih, bawang besar.
  • setelah wangi masukkan daging kisar-gaul hingga daging kelihatan agak masak, masukkan ayam-gaul.
  • setelah ayam agak masak, masukkan puri tomato, sos spagetti-kacau rata dan biarkan seketika.
  • masukkan cendawan, cheese dan mayonis-kacau dan biarkan seketika.
  • masukkan garam dan gula secukup rasa. siap! sedapppppp...

-mayonis ditambah supaya lebih rasa lemak-lemak, sedap gitu taw..nnt kalau nak letak carrot pun ok..sedap jugak..tambah plak tomato yang didadukan..tu pun menambahkan kelazatannya juga..so selamat mencuba.

wassalam.





Chicken Papcurry (Masakan Thailand)

Assalamualaikum..
lama dah kite xshare resepi..bukan apa..kamera dah rosak..lepas tu nak ambil gambar agak xsempat..ni pun pinjam hp husband..kira ok la..boleh la shoot picturenya.huhu

ok, pernah dengar tak papcurry? ni ala-ala paprik la. first yang bagi resepi ni kawan saya (Kak Suraya). mak mertuanya ajar. so saya tanyalah nenda saya time balik berpantang hari tu..Dia cakap kat Thailand di sebut papcurry (my nenda kawen dgn atok---atok org Narathiwat---my mom lahir di Thailand---berhijrah ke Malaysia time perang kt Thailand----my auntie still menetap di Narathiwat, Thailand-----kite taw cakap Sawadikap jer..hehe---rugi x belajar bahasa Thailand dgn arwah ayah dulu sebab ayah saya fasih cakap Thai---kecik2 dulu selalu dengar lagu Thai---Chang rakter kot tajukknya--hehe) panjang pula asal galur nya..hehe

ok..resepinya simple dan mudah serta cepat! Ya..setelah ber-anak dua ni..memang simple,mudah dan cepat menjadi keutamaanku..huhu



Bahan-Bahan

  • Ayam dipotong dadu
  • Serbuk kari - 3 sudu makan
  • Bawang Putih - 2 ulas
  • Bawang Merah - 4 biji
  • cili padi- 3 biji
  • cili merah- 1 biji
  • bunga kubis
  • lobak
  • 5 helai daun limau
  • 1 batang serai- diketuk
  • garam&gula secukup rasa.

Cara-Cara


  • tumis bawang merah+putih hingga naik bau. masukkan serbuk kari. kacau hingga naik minyak
  • masukkan ayam-gaul hingga ayam masak
  • masukkan serai, cili padi-gaul
  • masukkan sayur-sayuran, daun limau dan cili  merah.
  • gaul semua hingga masak
  • masukkan garam, gula secukup rasa.

Selamat Mencuba!



Thursday, October 17, 2013

My Birth Story! My Home Waterbirth Baby!

Assalamualaikum..alhamdulillah..hari ni dah 2 bulan 5 hari kite bersalinkan Aishah..oh ya, Muhammad dah dapat adik ye..lama sangat kite tak update hal Muhammad kan..so, dia dah jadi abang besar la..tapi still breastfeeding lagi..oh..berebut dengan si comel Aishah..huhu

ok..kite tahu ramai kawan-kawan terkejut kite buat waterbirth kan..ye la, mungkin korang dok ingat kite main-main je time pregnant kan..hehe sekali buat sungguh! bukan korang je terkejut..both parent kitorang pun terkejut..bukan setakat dorang je lagi, sedara mara..jauh dekat semua terkejut n tunjuk muka pelik..hahhaahaaa...
 Oh ya, sebelum dipanjang kan cerita homebirth ni..kite nak kasi tahu la..macammana kite boleh tergerak hati nak buat homebirth ni kan..

after bersalinkan Muhammad, kite dah cakap kat suami..xsuka la bersalin kat goverment sebab doktornya lelaki, nak request doktor perempuan,payah dapat and macam2 alasan..n tukang jahit koyakan pun lelaki..kite ni punya la malu, and rasa berdosa sangat pada Allah...huhu

lepas tu, kite buat la research tentang gentlebirthing and jumpa pula tentang homebirth and ramai sangat buat homebirth hanya dengan suami isteri je di rumah..so kite tanya encik suami, nak bersalin di rumah boleh..dengan abang je...and dia kata ok.. so start pada tu, kite terus research tentang homebirth, and yang paling best waterbirth! so kite join group tentang natural birth..gentle birthing..memang jatuh cintalah dengan waterbirth ni...

ok..ok..camni story nya..

12 hari bulan 8 tahun 2013..5 Syawal  (raya ke lima okeh!) bangun pagi..kite rasa semacam je hari ni... hubby dah p kerja, Muhammad still tidur lagi.so kite malas-malasan sorang-sorang kat rumah, buat kerja rumah apa yang patut..dalam kepala dok mengira hari nak bersalin sebab due date 18/8/2013.

Lebih kurang pukul 1 tengah hari, kite rasa tak selesa, rasa macam sakit perut tapi sikit la..macam tersalah makan. so kite ignore je, buat kerja rumah lagi and prepare nak masak lunch. masuk toilet and macam ade sedikit sangat lendir coklat kemerahan (orang kata tu tanda nak bersalin).

1.30 petang, kite mula memulas perut..rasa macam konfius..nak bersalin ke atau sakit perut salah makan ke..so kite call encik suami, suruh dia balik sebab rasanya mungkin hari ni nak bersalin, actually kite tak sure sebenarnya..kebetulan pula ada kawan perempuan kite call n nak datang rumah, time tu kite dah sakit perut.dia datang nak meluahkan masalah dia la..dia tengah stress... Time dia datang, kite dah start sakit dlm 20minit sekali..selang 20 minit datang sakit memulasnya..(so kedatangan kawan saya tu menjadikan dia terjun ke bidan mengangkut air letak dalam pool kite yg besar gedabak tu..hehe)

Bila encik suami dah sampai rumah, kite mula start sakit selang 15 minit,kontraksi yang kuat..so kite duduk mencangkung..jalan-jalan dalam bilik and mula tarik nafas dalam-dalam...time tu kite ingat lambat lagi nak bersalin tapi makin lama makin kuat dan cepat kontraksinya..kite minta encik suami buat urutan di belakang kite..(urutan tu kite belajar ketika hadir ke seminar GentleBirthing dulu kat KL..(tak ingat pula nama panjang seminar tu, tapi berbaloi sangat-sangat join & tu lagi menguatkan keinginan saya utk waterbirth & say no to vaccine!) urutan untuk kurangkan sakit kontraksi tu macam buat nombor 8 dibelakang kite (bermula di bawah pinggul, tengah-tengah, naik keatas)----nnt lah 1 day kite lakar atas kertas ya..cari link video kat youtube tak jumpa la pula..korang imagine la dulu sendiri.. :)

kite minta suami bukakan pool..so kelam kabut la beliau ambil pool di stor..pasang cepat-cepat, nasib baik beli pump yg elektrik tu..kalau tak berjam pula nak pump pool tu kalau pakai pump manual yang macam basikal tu..lepas pool tersedia, kawan kite tu terus jadi tukang masak air coz kite nak air suam untuk dimasukkan dalam pool..

Alhamdulillah, encik suami sibuk tenangkan kite, urut n usap belakang kite..so si kawan tu la, berulang alik dari dapur ke bilik kite isi air dlm pool tu.








bila air dah cecah betis, kite masuk dalam pool sebabnya rasa macam dah sakit sangat..tiba-tiba keluar lendir-lendir kemerahan..(org kata mucus plug dah tercabut lah) dan mula lah kontraksi yang lebih kerap hinggakan suami masuk sekali dalam pool dan urut belakang kite serta ingatkan kite tentang pernafasan..

Muhammad yang baru bangun tidur datang tepi pool..nasib baik dia tak meragam time bangun tidur, dia duduk tepi pool tengok kite..bila kite mengerang sedikit, dia lari naik atas tilam, lepas tu dtg tengok tepi pool lagi..

Kawan kite tu terus penuhkan air dalam pool so kerja dia lebih bnyak di dapur la, masak air panas.. keadaan sakit seperti sembelit tu datang kerap dan kuat hinggakan kite ke bilik air, duduk di mangkuk tandas..ingat nak popo tapi x, kite bangun dan berjalan-jalan dalam bilik..

masuk balik berendam dalam air suam..encik suami terus usap belakang dan urut belakang ketika kontraksi kuat..hinggakan tiba-tiba dalam kepala ni datang pula fikiran nak ke hospital sebab macam lambat je baby nak keluar and kontraksinya yang kuat buat kite rasa sesak nafas..(sesak nafas lah sebabnya kite terlambat belajar teknik pernafasan, so kite hanya boleh tarik nafas dalam-dalam xsampai 10 kiraan pun, so next time kena belajar teknik pernafasan dulu awal-awal pregnant) kite positifkan balik minda dan berdoa kepada Allah..suami asyik membaca doa Nabi Yusuf dan tiupkan pada kite sambil tangannya sentiasa di belakang kite. 

hampir 2 jam kite kontraksi...lebih kurang pukul 4 ptg..kite dalam posisi mencangkung mula rasa laluan terbuka, kite suruh encik suami tengok laluan tersebut and dia terkejut katanya ada warna putih di tengah-tengah laluan and kelihatan bulat. kite sentuh rasa lembut dan licin..yes..kepala baby dah nak keluar..so kite bertenang lagi dan tarik nafas..hembus...tiba-tiba datang lagi kontraksi yang kuat, encik suami mula duduk mengadap depan kite..dalam kite posisi mencangkung..kite pegang kepala baby yang mula keluar sedikit-sedikit, suami sudah sediakan tangan beliau dibawah..

Bila separuh kepala baby keluar, tak nampak lagi kepala baby time tu tapi kelihatan seperti karung putih yang menyelimut baby di dalamnya..kontraksi mula kurang..so kite bertenang kembali dan lebih kurang 5 minit kemudian datang lagi kontraksi yang kuat..Encik suami ketika itu tengok kepala baby keluar perlahan-lahan dan mulutnya tak berhenti-hnti menyebut Allah..Allah..

kite push perlahan-lahan dan amat-amat terasa bahu baby keluar dan bluppp!!!! Allahuakhbar! baby keluar bersama karungnya pecah di dalam pool and encik suami angkat..my baby girl!!! terus hilang rasa sakitnya...dan encik suami letak baby atas badan kite. Air mata kami mengalir, syukur Alhamdulillah...mudahnya anak ini lahir..kite terus bagi breastfeed pada baby and si kecil itu sungguh pandai menghisap susu..ayahnya mengazan dan iqamatkan nya..baby kelihatan amat tenang..

Muhammad terkejut! "hah! baby? apa buat dalam air???" dia tanya dan tunjuk ekspresi muka pelik..tetiba keluar baby..dia datang dekat dengan kami dengan muka keliru. 

Ketika ini kite tidak potong lagi tali pusat baby...so tali nya masih bersambung dengan uri-uri kite. kite duduk lagi dalam pool sambil menyusukan baby..tiba-tiba dalam 15 minit kemudian,rasa macam kontraksi seperti mahu lahirkan baby tadi..kite cepat-cepat minta suami pegangkan baby. kite perlahan-lahan ke tilam, letak baby di tilam dan kite mencangkung dekat dengan baby sebab tali pusat tu bukan panjang pun. 

tiba-tiba kontraksi datang lagi..suami cepat-cepat urut belakang kite,kite mencangkung dan suami terus urut belakang kite dan tiba-tiba bluppp!!! plasenta/uri-uri jatuh keluar.

1st time tengok live uri-uri..memang time tu kite xpotong lagi pusat baby and still bersambung dengan uri-uri sebabnya kite memang nak buat lotus birth. tapi silapnya, kite letak uri-uri tu tinggi dari baby, so tali nya jadi kering sebab darah tak mengalir, jadi dalam subuh hari selepasnya kite minta mak kite yang baru sampai dari kampung tolong kite potongkan. so melepaslah nak buat lotus birth..

selepas uri-uri keluar, Encik Suami senyum dan cakap.."rasa macam xpuas lagi sambut baby tadi.." kite tersenyum..ya, rasa cepat sangat..2 jam rasanya xpuas. detik paling indah dan nak sgt kembali rasa adalah bila kepala baby mula di laluan dan keluar perlahan-lahan. Subhanallah..perasaan ketika itu sungguh indah, ajaib dan istimewa sangat-sangat...di sinilah jelas nampak kekuasaan Allah mengeluarkan bayi dari lubang yang sempit yang pada logik kita tak mungkin akan keluar jika tidak digunting bahagian tersebut! sebenarnya tak, Allah sendiri bukakan laluan dan badan kita Allah ciptakan sungguh istimewa! Syukur Alhamdulillah. Terima Kasih Ya Allah untuk pengalaman berharga itu!

after proses bersalin, kite hanya luka kecil sahaja. just pedih-pedih ketika buang air kecil. dan Alhamdulillah cepat sembuh..dalam 15-20 hari dah tak rasa sakit dah dibahagian tersebut...

 so far Nur Aishah Humairah binti Saiful Annas sihat dan membesar dengan cepat.baru masuk 2 bulan dia dah pandai ketawa, pandai kenal mama, ayah n abang long dia...yang paling best..dia sangat tenang..suka senyum dan sekarang dah boleh diagah-agah dan dia pun bagi feedback. so happy tengok dia.. just nangis bila lapar...lampin basah dan mengantuk..malam-malam pun xmeragam. just bagi bf, terus tidur, bangun sekejap bf, n terus smbung tidur..Alhamdulillah.

Aishah memang tak ambil suntikan vaksin. Alhamdulillah..kami yakin vaksin tidak baik untuk kesihatan bayi dan membantut tumbesaran dan perkembangan otak bayi...jadi kami decide awal-awal tak nak vaksin n bagi fully breastfeeding.

So kite harap kawan-kawan tergerak la hati nak buat waterbirth..memang indah sangat pengalaman tu. banyakkan berdoa, istiqarah dan tawakkal serta yakin kepada Allah. lakukannya kerana yakin Allah segala-galanya. amalkan setiap hari baca yasin semoga dipermudahkan proses kelahiran.

Oh ya, dalam kandungan dah masuk 6 bulan ke atas amalkan minum jus guava/jambu batu untuk nutrisi anak juga. In shaa Allah bayi yang lahir tak lembik sangat. dan juga minum air kelapa..

Oh ya, Aishah pun kena 'kuning'..tapi saya tak bawa dia ke klinik atau hospital..
saya just amalkan natural remedy..macam titiskan susu kambing ke dalam mulut Aishah, sapu calitan madu ke mulut Aishah, breastfeed kerap dan juga saya suap serbuk mutiara (beli di kedai herba cina). Alhamdulillah..kuningnya sudah hilang..dan dia kelihatan sihat Alhamdulillah. 

Semoga Allah memelihara anak-anak syurga ini agar menjadi khalifah-khalifah Nya untuk memelihara agama Nya. Amin.

ok lah, sampai disini dulu coretannya. maaf lah pada yang lama menunggu cerita kite. nanti kite update cerita lain pula. k, wassalam.




ok, ni la Aishah & Abg Muhammad. May Allah bless them! love both of u!!!!


p/s: kite xupload gambar Aishah 1st day lahir sebab kite ade baca tentang penyakit Ain. jadi kite ambil keputusan umur muda (1 hari-40 hari) kite xupload la bagi mengelakkan apa-apa yang tak diingini terjadi pada si kecil..

ok..ni post tentang penyakit al-ain..

http://syurgajamila.blogspot.com/2011/12/penyakit-al-ain.html



Thursday, July 18, 2013

Salam Ramadhan Kareem (1434 hijrah)





Assalamualaikum...alhamdulillah masih diberi kesempatan oleh Allah utk sampai ke Ramadhan tahun ini.. oh ya, memang dah lama kite "cuti " dari blog ni..ntah la, rasa cam busy je..padahal xbusy pun..hehe
tengok member-member blogger lain pun ramai yg ber"cuti "blogger kan..mungkin terkena 'musim'? hehe

Tup Tap Tup Tap..tahun ni Allah bagi lagi rezeki kepada kami..so Muhammad akan jadi abang la..skrg dah sarat sangat dah..due dlm 18/08/2013-----musim raya..oh, rayaku berpantangla...xdapat la nak merasa pulut, ketupat, tapai, rendang, nasi minyak..aduhai..semua tu kena pantang la gayanya..xpantang alamaknya kite la yg menanggungnya...huhu

Pregnant kali ni lain dari prgnant Muhammad Abdullah...kali ni, kite memang xberapa suka masuk dapur, xtahu lah kenapa...tapi time Muhammad dulu, bukan main gila memasak macam-macam. sekarang masak-masak sederhana je..Nasib baik suami jenis makannya sederhana, tak memilih..Alhamdulillah..hihihi

Muhammad Abdullah dah berusia 2 tahun 7 bulan...(birthday dia bulan 12 ok..hehe) sekarang dah besar pun tapi tetap call himself baby...huhu bila sebut dia tu abang, dia cakap 'baby lah'! huhu

Alhamdulillah dari 1st Ramadhan sampai hari ni kite boleh berpuasa lagi..cuma solat kadang-kadang kena duduk je cz pinggang dah mula sakit kan..huhu

Raya tahun ni pun kat shah alam juga..sungguh haru lagi..dah 2 tahun beraya kat bandar..miss my family so much! sebabnya my mom xsyorkan balik ke kampung this raya cz takut kite terberanak dlm kete..bayangkan lah KL to Besut akn ambil masa normal 8 jam..perayaan memang 12 jam ke atas..aduhai..sakit pinggang..skrg pun sejam dlm kereta pun dah nak nangis dibuatnya..

Ramadhan kali ni, kite terasa betul aura nikmatnya..udara yang Allah pinjamkan ini terasa sejuk je hari-hari Ramadhan...bila dengar Quran, syahdunya..kalau drive smbil dgr Al-Quran memang rasa bahagia sangat..

So, this 1st entry sejak berkurun lamanya kite xupdate blog..edit2 blog lay-out pun kite xsemangat sekarang...xtaw la camne nak jadikan blog ni..hehe

k, selamat menikmati rahmat di bulan Ramadhan..pray for our brothers n sisters in Palestin, Syria, Mesir, Burma n the whole world..

Wassalam...

Monday, October 8, 2012

Tips Mengawal Marah

Assalamualaikum...

Antara tips-tips untuk mengawal diri ketika marah adalah:


  1. Ingatlah Allah
    • ingatlah bahawa Allah s.w.t tidak suka pada si pemarah.sebagai hamba, kita tidak layak berasa marah apalagi memarahi orang tanpa sebab munasabah. siapa kita untuk memarahi prang lain, sedangkan kita sendiri banyak kekurangannya.
  2. Sirami rasa marah dengan wudhuk
    • peranan utama marah datangnya dari syaitan. syaitan diciptakan daripada api dan api hanya mampu dipadam dengan air. oleh itu, ambillah wudhuk supaya api syaitan terpadam dari tubuh anda.
  3. Tengok wajah anda di cermin
    • Alangkah buruknya wajah anda tatkala marah. Lihatlah muka yang merah, hidung yang kembang kempis dan mata yang menyala itu. anda sangka orang berasa takut melihat keadaan anda begitu? bagaimana kalau orang merasa lucu?
  4. Kuncikan bibir dan diam dahulu
    • terasa hendak marah juga, diam sejenak. tarik nafas, lepaskan perlahan-lahan. anggap anda tiada tangan untuk bertindak dan tiada mulut untuk berkata apa-apa.
  5. Ubah kedudukan anda
    • jika ketika itu anda sedang berdiri, duduklah. jika sedang duduk, berbaringlah dan jika masih marah juga beredarlah ketempat lain. bawa-bawa hati ke tempat yang lapang, tengok keindahan alam.
Jika kesemuanya telah dilakukan tetapi masih terasa hendak marah juga, itu tandanya anda dikawal emosi dan bukan anda mengawal emosi. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...