Thursday, October 17, 2013

My Birth Story! My Home Waterbirth Baby!

Assalamualaikum..alhamdulillah..hari ni dah 2 bulan 5 hari kite bersalinkan Aishah..oh ya, Muhammad dah dapat adik ye..lama sangat kite tak update hal Muhammad kan..so, dia dah jadi abang besar la..tapi still breastfeeding lagi..oh..berebut dengan si comel Aishah..huhu

ok..kite tahu ramai kawan-kawan terkejut kite buat waterbirth kan..ye la, mungkin korang dok ingat kite main-main je time pregnant kan..hehe sekali buat sungguh! bukan korang je terkejut..both parent kitorang pun terkejut..bukan setakat dorang je lagi, sedara mara..jauh dekat semua terkejut n tunjuk muka pelik..hahhaahaaa...
 Oh ya, sebelum dipanjang kan cerita homebirth ni..kite nak kasi tahu la..macammana kite boleh tergerak hati nak buat homebirth ni kan..

after bersalinkan Muhammad, kite dah cakap kat suami..xsuka la bersalin kat goverment sebab doktornya lelaki, nak request doktor perempuan,payah dapat and macam2 alasan..n tukang jahit koyakan pun lelaki..kite ni punya la malu, and rasa berdosa sangat pada Allah...huhu

lepas tu, kite buat la research tentang gentlebirthing and jumpa pula tentang homebirth and ramai sangat buat homebirth hanya dengan suami isteri je di rumah..so kite tanya encik suami, nak bersalin di rumah boleh..dengan abang je...and dia kata ok.. so start pada tu, kite terus research tentang homebirth, and yang paling best waterbirth! so kite join group tentang natural birth..gentle birthing..memang jatuh cintalah dengan waterbirth ni...

ok..ok..camni story nya..

12 hari bulan 8 tahun 2013..5 Syawal  (raya ke lima okeh!) bangun pagi..kite rasa semacam je hari ni... hubby dah p kerja, Muhammad still tidur lagi.so kite malas-malasan sorang-sorang kat rumah, buat kerja rumah apa yang patut..dalam kepala dok mengira hari nak bersalin sebab due date 18/8/2013.

Lebih kurang pukul 1 tengah hari, kite rasa tak selesa, rasa macam sakit perut tapi sikit la..macam tersalah makan. so kite ignore je, buat kerja rumah lagi and prepare nak masak lunch. masuk toilet and macam ade sedikit sangat lendir coklat kemerahan (orang kata tu tanda nak bersalin).

1.30 petang, kite mula memulas perut..rasa macam konfius..nak bersalin ke atau sakit perut salah makan ke..so kite call encik suami, suruh dia balik sebab rasanya mungkin hari ni nak bersalin, actually kite tak sure sebenarnya..kebetulan pula ada kawan perempuan kite call n nak datang rumah, time tu kite dah sakit perut.dia datang nak meluahkan masalah dia la..dia tengah stress... Time dia datang, kite dah start sakit dlm 20minit sekali..selang 20 minit datang sakit memulasnya..(so kedatangan kawan saya tu menjadikan dia terjun ke bidan mengangkut air letak dalam pool kite yg besar gedabak tu..hehe)

Bila encik suami dah sampai rumah, kite mula start sakit selang 15 minit,kontraksi yang kuat..so kite duduk mencangkung..jalan-jalan dalam bilik and mula tarik nafas dalam-dalam...time tu kite ingat lambat lagi nak bersalin tapi makin lama makin kuat dan cepat kontraksinya..kite minta encik suami buat urutan di belakang kite..(urutan tu kite belajar ketika hadir ke seminar GentleBirthing dulu kat KL..(tak ingat pula nama panjang seminar tu, tapi berbaloi sangat-sangat join & tu lagi menguatkan keinginan saya utk waterbirth & say no to vaccine!) urutan untuk kurangkan sakit kontraksi tu macam buat nombor 8 dibelakang kite (bermula di bawah pinggul, tengah-tengah, naik keatas)----nnt lah 1 day kite lakar atas kertas ya..cari link video kat youtube tak jumpa la pula..korang imagine la dulu sendiri.. :)

kite minta suami bukakan pool..so kelam kabut la beliau ambil pool di stor..pasang cepat-cepat, nasib baik beli pump yg elektrik tu..kalau tak berjam pula nak pump pool tu kalau pakai pump manual yang macam basikal tu..lepas pool tersedia, kawan kite tu terus jadi tukang masak air coz kite nak air suam untuk dimasukkan dalam pool..

Alhamdulillah, encik suami sibuk tenangkan kite, urut n usap belakang kite..so si kawan tu la, berulang alik dari dapur ke bilik kite isi air dlm pool tu.








bila air dah cecah betis, kite masuk dalam pool sebabnya rasa macam dah sakit sangat..tiba-tiba keluar lendir-lendir kemerahan..(org kata mucus plug dah tercabut lah) dan mula lah kontraksi yang lebih kerap hinggakan suami masuk sekali dalam pool dan urut belakang kite serta ingatkan kite tentang pernafasan..

Muhammad yang baru bangun tidur datang tepi pool..nasib baik dia tak meragam time bangun tidur, dia duduk tepi pool tengok kite..bila kite mengerang sedikit, dia lari naik atas tilam, lepas tu dtg tengok tepi pool lagi..

Kawan kite tu terus penuhkan air dalam pool so kerja dia lebih bnyak di dapur la, masak air panas.. keadaan sakit seperti sembelit tu datang kerap dan kuat hinggakan kite ke bilik air, duduk di mangkuk tandas..ingat nak popo tapi x, kite bangun dan berjalan-jalan dalam bilik..

masuk balik berendam dalam air suam..encik suami terus usap belakang dan urut belakang ketika kontraksi kuat..hinggakan tiba-tiba dalam kepala ni datang pula fikiran nak ke hospital sebab macam lambat je baby nak keluar and kontraksinya yang kuat buat kite rasa sesak nafas..(sesak nafas lah sebabnya kite terlambat belajar teknik pernafasan, so kite hanya boleh tarik nafas dalam-dalam xsampai 10 kiraan pun, so next time kena belajar teknik pernafasan dulu awal-awal pregnant) kite positifkan balik minda dan berdoa kepada Allah..suami asyik membaca doa Nabi Yusuf dan tiupkan pada kite sambil tangannya sentiasa di belakang kite. 

hampir 2 jam kite kontraksi...lebih kurang pukul 4 ptg..kite dalam posisi mencangkung mula rasa laluan terbuka, kite suruh encik suami tengok laluan tersebut and dia terkejut katanya ada warna putih di tengah-tengah laluan and kelihatan bulat. kite sentuh rasa lembut dan licin..yes..kepala baby dah nak keluar..so kite bertenang lagi dan tarik nafas..hembus...tiba-tiba datang lagi kontraksi yang kuat, encik suami mula duduk mengadap depan kite..dalam kite posisi mencangkung..kite pegang kepala baby yang mula keluar sedikit-sedikit, suami sudah sediakan tangan beliau dibawah..

Bila separuh kepala baby keluar, tak nampak lagi kepala baby time tu tapi kelihatan seperti karung putih yang menyelimut baby di dalamnya..kontraksi mula kurang..so kite bertenang kembali dan lebih kurang 5 minit kemudian datang lagi kontraksi yang kuat..Encik suami ketika itu tengok kepala baby keluar perlahan-lahan dan mulutnya tak berhenti-hnti menyebut Allah..Allah..

kite push perlahan-lahan dan amat-amat terasa bahu baby keluar dan bluppp!!!! Allahuakhbar! baby keluar bersama karungnya pecah di dalam pool and encik suami angkat..my baby girl!!! terus hilang rasa sakitnya...dan encik suami letak baby atas badan kite. Air mata kami mengalir, syukur Alhamdulillah...mudahnya anak ini lahir..kite terus bagi breastfeed pada baby and si kecil itu sungguh pandai menghisap susu..ayahnya mengazan dan iqamatkan nya..baby kelihatan amat tenang..

Muhammad terkejut! "hah! baby? apa buat dalam air???" dia tanya dan tunjuk ekspresi muka pelik..tetiba keluar baby..dia datang dekat dengan kami dengan muka keliru. 

Ketika ini kite tidak potong lagi tali pusat baby...so tali nya masih bersambung dengan uri-uri kite. kite duduk lagi dalam pool sambil menyusukan baby..tiba-tiba dalam 15 minit kemudian,rasa macam kontraksi seperti mahu lahirkan baby tadi..kite cepat-cepat minta suami pegangkan baby. kite perlahan-lahan ke tilam, letak baby di tilam dan kite mencangkung dekat dengan baby sebab tali pusat tu bukan panjang pun. 

tiba-tiba kontraksi datang lagi..suami cepat-cepat urut belakang kite,kite mencangkung dan suami terus urut belakang kite dan tiba-tiba bluppp!!! plasenta/uri-uri jatuh keluar.

1st time tengok live uri-uri..memang time tu kite xpotong lagi pusat baby and still bersambung dengan uri-uri sebabnya kite memang nak buat lotus birth. tapi silapnya, kite letak uri-uri tu tinggi dari baby, so tali nya jadi kering sebab darah tak mengalir, jadi dalam subuh hari selepasnya kite minta mak kite yang baru sampai dari kampung tolong kite potongkan. so melepaslah nak buat lotus birth..

selepas uri-uri keluar, Encik Suami senyum dan cakap.."rasa macam xpuas lagi sambut baby tadi.." kite tersenyum..ya, rasa cepat sangat..2 jam rasanya xpuas. detik paling indah dan nak sgt kembali rasa adalah bila kepala baby mula di laluan dan keluar perlahan-lahan. Subhanallah..perasaan ketika itu sungguh indah, ajaib dan istimewa sangat-sangat...di sinilah jelas nampak kekuasaan Allah mengeluarkan bayi dari lubang yang sempit yang pada logik kita tak mungkin akan keluar jika tidak digunting bahagian tersebut! sebenarnya tak, Allah sendiri bukakan laluan dan badan kita Allah ciptakan sungguh istimewa! Syukur Alhamdulillah. Terima Kasih Ya Allah untuk pengalaman berharga itu!

after proses bersalin, kite hanya luka kecil sahaja. just pedih-pedih ketika buang air kecil. dan Alhamdulillah cepat sembuh..dalam 15-20 hari dah tak rasa sakit dah dibahagian tersebut...

 so far Nur Aishah Humairah binti Saiful Annas sihat dan membesar dengan cepat.baru masuk 2 bulan dia dah pandai ketawa, pandai kenal mama, ayah n abang long dia...yang paling best..dia sangat tenang..suka senyum dan sekarang dah boleh diagah-agah dan dia pun bagi feedback. so happy tengok dia.. just nangis bila lapar...lampin basah dan mengantuk..malam-malam pun xmeragam. just bagi bf, terus tidur, bangun sekejap bf, n terus smbung tidur..Alhamdulillah.

Aishah memang tak ambil suntikan vaksin. Alhamdulillah..kami yakin vaksin tidak baik untuk kesihatan bayi dan membantut tumbesaran dan perkembangan otak bayi...jadi kami decide awal-awal tak nak vaksin n bagi fully breastfeeding.

So kite harap kawan-kawan tergerak la hati nak buat waterbirth..memang indah sangat pengalaman tu. banyakkan berdoa, istiqarah dan tawakkal serta yakin kepada Allah. lakukannya kerana yakin Allah segala-galanya. amalkan setiap hari baca yasin semoga dipermudahkan proses kelahiran.

Oh ya, dalam kandungan dah masuk 6 bulan ke atas amalkan minum jus guava/jambu batu untuk nutrisi anak juga. In shaa Allah bayi yang lahir tak lembik sangat. dan juga minum air kelapa..

Oh ya, Aishah pun kena 'kuning'..tapi saya tak bawa dia ke klinik atau hospital..
saya just amalkan natural remedy..macam titiskan susu kambing ke dalam mulut Aishah, sapu calitan madu ke mulut Aishah, breastfeed kerap dan juga saya suap serbuk mutiara (beli di kedai herba cina). Alhamdulillah..kuningnya sudah hilang..dan dia kelihatan sihat Alhamdulillah. 

Semoga Allah memelihara anak-anak syurga ini agar menjadi khalifah-khalifah Nya untuk memelihara agama Nya. Amin.

ok lah, sampai disini dulu coretannya. maaf lah pada yang lama menunggu cerita kite. nanti kite update cerita lain pula. k, wassalam.




ok, ni la Aishah & Abg Muhammad. May Allah bless them! love both of u!!!!


p/s: kite xupload gambar Aishah 1st day lahir sebab kite ade baca tentang penyakit Ain. jadi kite ambil keputusan umur muda (1 hari-40 hari) kite xupload la bagi mengelakkan apa-apa yang tak diingini terjadi pada si kecil..

ok..ni post tentang penyakit al-ain..

http://syurgajamila.blogspot.com/2011/12/penyakit-al-ain.html



13 comments:

.Edi.Jie. said...

slm..apa maksud penyakit ain?

Allene said...

super amazing.... wish dapat peluang macam tu gak... =)

Anonymous said...

Proud of u sister!

Anonymous said...

boleh share x sis

Miss 01 said...

Akak, boleh tanya tak...kalau kita homebirth di zaman skrg ni, senang ke utk register nama anak?

JaMiLa said...

.Edi.Ji :dlm blog ni ade tentang post penyakit Al-Ain..cuba tekan2 older post. =)

Anonymous: boleh share..

Miss 01 : Alhamdulillah..in shaa Allah dipermudahkan Allah untuk register..nnt kite update bab register baby pula nanti.. =)

Cik Cammy Lia said...

sy yg membaca plak rsa teruja waktu bb nak kua tu hehe

Maria Firdz said...

Alhamdulillah... tahniah...

Anonymous said...

slm sis lps bsalin tu ada jumpa doc x utk buat medical check up spt check bhgn koyakan dll?tq

farhani said...

kagumnyaaaaa.. kalau saya dah pengsan dah agaknya..

Anonymous said...

alhamdulillah..nnt nak cuba. tu pun kalau ada kekuatan=)

Anonymous said...

Alhamdulillah..seronok baca artikel ni..boleh share x kaedah or cara2 yg mesti kena blaja?kelas tu nk blaja katne?
Sbb saya pun rasa terkilan bila 1st bayi disambut doktor lelaki..alasan shif mlm xde doktor perempuan..

JaMiLa said...

Anonymous : salam..saya belajar dari cerita-cerita senior yg dah buat homebirth n also sy join group Gentle Birthing di facebook. kat situ banyak infomasi tentang gentle birthing. cerita dari pengalaman yg melalui gentle birthing juga menjadi panduan sy. saya xmasuk kelas tapi saya syorkan anda masuk kelas jika ingin lebih keyakinan. boleh join Amani Birth Class. boleh search kat google Amani Birth Class.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...