Sunday, April 17, 2011

Kerepok Lekor


salam...erm..sejak dua menjak ni, kat area Selangor,KL asyik hujan je..my mum said kat kampung (Besut) sekarang panas kemarau..erm..dah mau start musim hujan belah barat la kot yer..so petang-petang yang hujan ni, memang sedap kalau dapat makan makanan bergoreng kan..so kite pun try la buat kerepok lekor..tengok banyak lagi ikan dalam peti ais..huhu tapi yang sebenarnya kite rindu sangat kat kampung...Terengganu kan femes dengan kerepok lekor..so rindu jugak la nak makan kerepok lekor Terengganu..huhu


Ni ade warna terang dgn xterang disebabkan faktor 
kegaringan nya yang berbeza..hehe


ok,ni resepinya...cuba taw...senang bangatttt!!! n sedap..dah macam original kerepok lekor Terengganu dah..hehe

Bahan-bahan:
  1. 12 ekor ikan kembung
  2. 1 sudu teh garam
  3. ajinomoto secukup rasa (kalau xnak ltk pun, xper..)
  4. 5 camca besar tepung beras
  5. 2 camca besar gandum
  6. sedikit air (utk blend)
Cara-cara:
  1. Ikan disiang dan diasingkan isi dari tulang & kepala
  2. isi ikan dicampurkan dengan garam, ajinomoto dan sedikit air-blender sampai sebati
  3. satukan isi ikan yang diblend tadi dengan tepung gandum dan tepung beras. gaul sebati
  4. gentel bentuk silinder memanjang-(kite xgentel pun, pakai sudu & buat bulat-bulat) rebus
  5. apabila kerepok terapung diatas maknanya ianya sudah masak dan boleh ditoskan
  6. selepas itu, goreng keropok yang sudah masak direbus.
  7. so..done! =) jadilah kerepok goreng!

2 comments:

Norasikin said...

Saya ingatkan keropok lekor menggunakan tepung sagu rupa-rupanya tak ada. Tp apa sebenarnya yang menyebabkan keropok lekor menggelembung apabila digoreng?

JaMiLa said...

kalau gelembung time goreng tu saya rasa kalau banyak tepung dari ikan.. tapi kalau beli kat kedai-kedai kerepok lekor kat kmpung tu pun, xgelembung cuma yang kat KL je kite goreng gelembung..tu banyak tepung rasanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...