Tuesday, July 19, 2011

Ayam Blackpaper



Assalamualaikum.. wah..lama betul kite x update blog ni.. rasanya xsempat sangat. Alhamdulillah, Allah masih pinjamkan jasad ini utk bernyawa di atas muka bumi-Nya..Alhamdulillah...dalam bulan Julai ni macam-macam agenda yg berlaku..ooo..kite dah pindah rumah dah. tu yang busy sesangat tu..huhu


Ni menu kite buat hari tu..agaknya minggu lepas la.pict simpan dlm laptop & hari ni baru blh nak post..by the way, special thank u to my dearest friend; Nurul Aisya Almi coz sudi share her recepi. Tapi kite adjust sket la sebab kebetulan plak time nak buat masakan ni, kicap masin habis. hehe



Bahan-bahannya;

  1. 1 ekor ayam-potong kecil
  2. lada hitam-secukup rasa
  3. 4 ulas bawang putih
  4. halia 2 inci
  5. kicap manis
  6. 4 s/b sos tiram
  7. air asam jawa
  8. 1 s/b cuka
  9. 2 s/b lada putih
  10. garam & perasa
  11. 1 biji bawang besar
  12. 2 biji lada merah





Cara-caranya;



  1. lada hitam ditumbuk lumat-perap ayam dgn lada hitam+kicap, ketepikan
  2. tumbuk lumat lada hitam, bawang putih dan halia
  3. panas kan minyak, masukkan bahan yg ditumbuk tadi, bila dah naik bau, masukkan air asam jawa.
  4. masukkan kicap, sos tiram. cuka, lada sulah dan garam
  5. masukkan ayam yang diperap..gaul rata.-masak hingga ayam tadi masak
  6. masukkan bawang besar dan lada-kacau sekejap dan angkat..siappp..makan dgn nasi putih pepanas..perggg..sedap..selera giteww..selamat mencuba!


2 comments:

NormaLiza Mah said...

Hai...bestnya pandai masak.
Tgk entry n klik2... sama2 jana tabung...
Singgah seketika di laman saya dan klik2...
Moga berjaya dgn nffng...
Salam perkenalan.

JaMiLa said...

salam perkenalan..InsyaAllah sy singgah.=) saya budak baru belajar masak lg..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...