Saturday, July 23, 2011

Puding Roti Epal



salam...kite ada buat puding..saje cuba-cubakan..actually banyak kali dulu time membujang lagi, kite buat puding xpernah nak jadi..macam-macam jadinya puding kite buat.nak makan pun xboleh..hehe

kite tengok banyak betul akak-akak yg berhobikan cooking ni buat puding..pergg..terliur plak..so kite pun cuba lah kan..buat main ikut resepi sendiri aje..alhamdulillah..jadi jugak akhirnya, siap blh buat layer..hehe dulu, jgn kn yg berlayer-layer, puding kosong pun out..hehe

sejuk je perut bila berbuka puasa dengan puding ni..alhamdulillah!



ok..ni resepinya....

Bahan-bahan:

  1. 20 g agar-agar kering (bertali)
  2. 1500 ml air
  3. 1/2 biji epal merah-buang kulit, potong dadu.
  4. 1 cawan gula
  5. 1/2 tin susu pekat manis
  6. 2 keping roti
  7. 1 biji telur
  8. 1 s/k esen vanila
  9. pewarna pink & hijau

Cara-caranya:
  1. larutkan agar-agar dengan air.
  2. masukkan gula setelah agar-agar larut.
  3. masukkan susu. sebatikan
  4. setelah sebati, ambil sedikit larutan tersebut, masukkan dlm blender bersama dua keping roti. blend sampai sebati dan masukkan kembali ke dalam periuk tadi.kacau sebatikan.
  5. masukkan telur dan esen vanila, kacau..
  6. bahagikan kepada 3 bahagian. 1 warna pink, 1 hijau dan 1 tanpa pewarna
  7. mula-mula masukkan 1/3 warna hijau, letak dlm peti ais..bila sudah hampir beku, keluarkan dan letak 1/3 bahgian tnpa pewarna, masukkan dlm peti ais, keluarkan dan letak 1/3 warna pink.
  8. bila dah letak 1/3 pink, letak epal yg telah dipotong dadu sebelum dimasukkan ke dlm peti ais.
  9. bekukan.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...