Wednesday, January 11, 2012

Aiskrim Mudah



Assalamualaikum...
hari ni kite nak share resepi dari akak SayangSarah dari MyResipi..Alhamdulillah..percubaan pertama menggunakan resepi dari beliau menjadi..cuba la yer..snng sgt..xrugi mencuba..blh buat untuk si kecil atau daddy si kecil kan..hehe




ok..ni resepinya..

Bahan-bahan

  • 1 tin susu pekat (kite guna 1/2 tin)
  • 1 tin air suam
  • 1 sudu makan ovalet
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanila
  • perisa dan pewarna yang anda suka (kite guna serbuk coklat)
Cara-caranya

  • masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer/blender-putar sampai gebu, kembang dan pekat likat.
  • pastu blh warna kan ikut warna kegemaran dan simpan dalam peti ais beku semalaman.
  • kite letak hirisan kacang badam, coklat chip, kismis dan blackcurent kering...campur..sedap..
  • selamat mencuba..


p/s:mungkin tertanya, ok ke guna telur mentah..xhanyir ker??? jawabnya x hanyir n xrasa telurnya sebab letak esen vanila..apa-apapun cuba buat yer....

wassalam...



4 comments:

Aisya said...

sedap nyeee jem...

JaMiLa said...

Aisya : buat la..sedap sngoti...hehe

kak ijan said...

Wah rajinnye dia buat aiskrim. Kak Ijan beli je. hehe.. tengok aiskrim Jamila ni rasa nak makan pulak.

CtAyue said...

boleh try buat nih.thanks erk share resepi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...